Azerbajdžan a Gruzínsko

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1094023
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

Azerbajdžan – krajina kultúr s nádychom orientu a atmosférou ďalekého východu. Baku, ako mesto tradícií a modernej architektúry s prezývkou „Dubaj východu“ Vás prekvapí svojou veľkoleposťou.

Úžasní ľudia, jedlo, kultúra, kde turisti sú stále len atrakciou pre domácich a nedotknutá príroda. Vitajte v krajine na úpätí Kaukazu, Gruzínsku.

PROGRAM

1.deň:

Odlet z Budapešti v poobedňajších hodinách. Po prílete do hlavného mesta Azerbajdžanu - Baku, transfer do hotela, ubytovanie. Nocľah.

2.deň:

Raňajky. Prehliadka starého mesta, ktoré má čo ponúknuť. Navštívime známu spomienkovú aleju Shehidler Khiyabany, odkiaľ sa nám naskytne krásny panoramatický výhľad na celé mesto. Prejdeme starobylými uličkami historického centra a povieme si o jeho bohatej histórii. Uvidíme vežu Maiden (UNESCO) z 12.stor., ako najväčší pamätník širvánsko - apšeronskej vetvy azerbajdžanskej architektúry. Prejdeme do novšej časti mesta, ktorá je typická architektúrou z 19. až 20.stor. Za zmienku stojí prospekt Nizami s námestím - najznámejšia ulica Baku s dĺžkou 3,5 km z 19.storočia. Vyzerá miestami ako malý Paríž so svojimi štýlovými kaviarňami, luxusnými obchodmi a všadeprítomnou atmosférou. Nebude chýbať ani prechádzka Národným bulvárom, tiahnucim sa popri Kaspickom mori s množstvom parkov. Uvidíte tu Malé Benátky, zmenšeninu tých pravých, Vlajkové námestie na ktorom sa týči najväčšia vlajka na svete, na stožiari vysokom až 160m a zaujímavé bude aj Múzeum miniatúrnych kníh, ktoré pochádzajú zo zbierky Z.Slaachovej, ktorá obsahovala viac ako 6500 miniatúrnych kníh zo 64 štátov sveta. Následne sa presunieme do areálu Krištáľovej haly - monumentálna stavba pre 27tis. divákov postavená v r. 2012 pôvodne pre spevácku súťaž Eurovision. Samozrejmosťou budú najznámejšie mrakodrapy Flame Towers „Horiace plamene“ - ultra moderné mrakodrapy v tvare plameňov, ktoré symbolizujú Azerbajdžan ako krajinu ohňa. Popoludní navštívime Palác širvanšáhov (UNESCO), ako jeden z najkrajších pamiatok azerbajdžanskej architektúry, komplex pozostávajúci z mešity s minaretom, mauzólea, starobylou bránou a zvyškami starých kúpeľov, ktorý je najstaršou časťou mesta siahajúci až do 7.stor. Večer sa prejdeme starým mestom a vychutnáme si atmosféru obchodu na miestnom trhu. Individuálne voľno. Čaká nás tradičná večera v miestnej reštaurácii. Návrat do hotela, nocľah.

3.deň:

Po raňajkách sa vypravíme pozdĺž Kaspického mora do archeologickej lokality Gobustan, kde sa zachovalo 6tis. skalných kresieb a rytín, z ktorých väčšina je datovaná do mladšej doby kamennej a doby medenej. Toto unikátne skalné umenie a pamiatky osídlenia v Gobustane sú zapísané na zozname UNESCO. Pokračujeme návštevou „chrámu ohňa“ Ateshgah, ktorý bol miestom zoroastriánskych bohoslužieb. Presun k „Ohnivej (horiacej) hore“ Yanar Dag, ktorú vo svojich cestopisoch spomína aj slávny cestovateľ Marco Polo. Pokračujeme návštevou Kultúrneho centra Heydar Alyiev - komplex, v ktorom sa nachádza kongresové centrum, múzeum, priestory na výstavy a administratívna časť. Centrum je pomenované po treťom prezidentovi krajiny. Projekt centra vypracovala architektka Zaha Hadid v r. 2007. Individuálne voľno. Návrat do hotela, nocľah.

4.deň:

Po raňajkách, presun do hlavného mesta Gruzínska-Tbilisi. V popoludňajších hodinách príchod na hotel. Ubytovanie. Nocľah.

5.deň:

Raňajky. Tbilisi je ako magnet – priťahuje turistov z celého sveta a v tento deň pochopíte prečo. Štartujeme prehliadkou starého mesta, pomenovaného podľa horúcich prameňov, ktoré tu objavil kráľ Vachtang Gorgasali a ktorý tu nariadil vybudovať hlavné mesto Gruzínska. Prejdeme centrom mesta, pozrieme si najväčší pravoslávny chrám na svete, Sameba (21.stor.). Následne sa na lanovke vyvezieme k pevnosti Narikala (duša Tbilisi), kde si užijete nádherný výhľad. Nebude chýbať ani prechádzka najznámejšou ulicou Shardeni či cez skvostný Most Mieru s výhľadom na mesto. Presun k vodopádu lásky, Leghvtakhevi, ktorá so svojou výškou 22m, patri k najvýznamnejším miestam v Tbilisi a ktoré by každý návštevník mal vidieť. Po prechádzke večera v tradičnej reštaurácii. Individuálne voľno. Návrat do hotela a nocľah.

6.deň:

Po raňajkách transfer na letisko k odletu do Európy.

Cena obsahuje:
• medzinárodná letenka (Budapešť - Baku - Tbilisi - Budapešť)
• 5x ubytovanie s raňajkami
• 2x tradičná večera v miestnej reštaurácii
• transfery počas pobytu
• vstupy do pamätihodností zahrnuté v programe
• vstupné vízum do Azerbajdžanu
• služby miestneho a slovensky hovoriaceho sprievodcu

Cena neobsahuje:
• komplexné cestovné poistenie 2 € /osoba/deň
• transfer Prešov - Budapešť (letisko) a späť
• vstupy a ďalšie služby nad rámec programu

Poznámka: CK si v prípade nutnosti vyhradzuje právo zmeny trasy a poradia programu pri zachovaní obsahu zájazdu, prípadne presun iným dopravným prostriedkom počas prehliadky miest. Pre realizáciu zájazdu pri zachovaní ceny zájazdu je nevyhnutných najmenej 13 účastníkov.

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,32 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,90 TRY
Americký dolar  EUR 1,08 USD

Zobraziť všetky »