Magická Guatemala, Honduras, Belize a Mexiko

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1351533
Cena od: 3 129 €
Príplatky od: 399 €
Poznávacie zájazdy
Exotika

Výber termínu

10.02.2025 15 dní First Minute 3 129 € +399 € odlet: Praha letecká

Popis zájazdu

Centrum tajuplnej mayskej ríše. Štyri krajiny, v ktorých sa dodnes môžeme stretnúť s potomkami tohto národa, obdivovať tajomné chrámy i nádhernú prírodu.


Program
1: ODLET Z PRAHY (VIEDNE) DO GUATEMALA CITY - ANTIGUA
Let z Prahy (Viedne) s prestupom. Prílet do Guatemala City, uvítanie delegátom na letisku a transfer do La Antigua. Nocľah.

2: ANTIGUA
Raňajky. Dopoludnia prehliadka centra mesta, jedného z najkrajších koloniálnych klenotov celej Ameriky, ktoré ležia medzi tromi vulkány: Agua, Fuego a Acatenango, pričom Fuego je stále aktívne. Prezrieme si Plaza Central, nasleduje prehliadka múzea čokolády s ochutnávkou pravej mayskej čokolády a múzeá jadeitu, ktorý pre Mayov predstavoval najvzácnejší nerast. Pre aktívnych účastníkov možnosť výstupu na aktívny vulkán Pacaya 2.600 m.n.m. Nocľah v La Antigua.

3: LA ANTIGUA – LAGO ATITLÁN / PANAJACHEL – LA ANTIGUA
Ráno výlet k jazeru Atitlán, ktoré leží medzi tromi vulkány a do dediny Panajachel. Lago Atitlan je považované za jedno z troch najkrajších jazier na svete a má hĺbku až 340 m, voľný čas na návštevu jazera a jeho okolia, či trhov v Solola (utorok a piatok). Návrat do Antigua a nocľah v meste.

4: LA ANTIGUA / COPÁN
Veľmi skoro ráno transfer minivanom do Copán v Hondurase. Pôvabné mestečko v horách má svoje čaro a honduraská káva je svetovo známa. Po príchode návšteva mayského kráľovstva v Copán, ktoré patrí medzi päť najmocnejších mayských kráľovstiev, uvidíte preslávené schodisko s najdlhším mayským hieroglyfickým nápisom, zachovalé stély aj ihrisko na loptovú hru pelotu. Voľný podvečer k pešej prehliadke centra mestečka, nocľah v meste.

5: COPAN / RIO DULCE
Ráno transfer do Quirigua, malého mayského kráľovstva s pohnutou históriou a najväčšími stelami (kamenné obelisky s mayskými hieroglyfmi), ktoré kedy boli nájdené. Po prehliadke transfer do Rio Dulce v Guatemale, voľný čas na relaxáciu pri jazere.

6: RIO DULCE / FLORES
Po raňajkách výlet loďou po jazere Izabal (najväčšie guatemalské jazero) a Rio Dulce, preslávené svojou farebne pestrou a bohatou flórou a faunou s úchvatnými prírodnými scenériami a vzácnym ekosystémom. Pozrieme si okolie pevnosti Castillo de San Pelipe, ktorú postavili Španieli v roku 1652 ako ochranu proti anglickým pirátom. Plavba do Livingston, ktorý leží už na brehu Karibiku - kúzelného mestečka so zmesou afro-karibského štýlu, ktoré skôr pripomína Jamajku než Guatemalu, tomuto etniku sa hovorí Garifuna. Popoludní transfer minivanom do Flores, mestečka na ostrove pri jazere Petén Itzá, ubytovanie v hoteli pri jazere. Návšteva štýlových krčmičiek na nábreží s výhľadom na západ slnka nad jazerom.

7: ISLA FLORES / YAXHA / ISLA FLORES
Dopoludnia voľno, relax alebo kúpanie v jazere, popoludní možnosť fakultatívneho výletu do Yaxha, málo navštevovaného mayského kráľovstva. Tu môžete z vrcholov pyramíd obdivovať prekrásne výhľady do okolitej prírody, najmä na blízke jazero a sledovať opice voľne sa pohybujúce v korunách stromov. Výlet je naplánovaný na neskoré popoludnie a jednou z hlavných "atrakcií" je mystický západ slnka nad jazerom obklopeného džungľou. Večer návrat do Flores (výlet nie je zahrnutý v cene).

8: ISLA FLORES / TIKAL / ISLA FLORES
Skoro ráno odchod z Flores (raňajkový balíček) a návšteva "Parque Nacional Tikal", jedného z najväčších a najznámejších centier mayskej kultúry v klasickom období. Prehliadka Centrálnej a Severnej akropoly, chrámu "Veľkého jaguára" a "Chrámu masiek", "Chrámu V", ďalej "Mundo Perdido" (stratený svet), skupiny "Siedmich chrámov", ako aj najvyššieho mayského chrámu / pyramídy v Tikal a celej Strednej Amerike, ktorým je "Templo IV" s výškou takmer 70 m, popoludní návrat do Flores.

9: ISLA FLORES / BELIZE CITY / CAYE CAULKER
Raňajky v hoteli, odchod z Isla Flores do Belize, popoludní príchod do Belize City. Transfer loďou na ostrov Caye Caulker. Ostrovček nie je moc veľký, zvládnete ho obísť za hodinu a pol a budete očarení jeho zvláštnou atmosférou: dýchne na vás reggae štýl, ospalá atmosféra, nikam sa neponáhľajúcich a usmievavých "Rastamanov", lokálne štýlové krčmičky a bary. Ubytovanie v príjemnom hotelíku s raňajkami. Po ostrove jazdia iba golfové vozíky a sú tu len piesočné cesty.

10: CAYE CAULKER
Celý deň voľno, kúpanie v mori, prehliadka ostrova, možnosť fakultatívnych výletov - celodenný výlet do preslávenej Blue Hole alebo potápanie či šnorchlovanie na tunajších pestrofarebných koralových útesoch. Pre milovníkov mayskej kultúry možnosť fakultatívneho výletu do najznámejšieho mayského kráľovstva v Lamanai.

11: CAYE CAULKER / SAN PEDRO / CHETUMAL / PLAYA DEL CARMEN
Skoro ráno odchod loďou z ostrova, zastávka na San Pedro, popoludní príchod do mexického prístavu Chetumal. Nasleduje transfer minivanom do Playa del Carmen. Ubytovanie v hoteli s raňajkami v centre Playa del Carmen, cca 8 min od mora alebo za príplatok hotel 4 * priamo na pláži s All inclusive.

12 - 14: POBYT PRI MORI
Voľný program, kúpanie v mori, odpočinok, možnosť fakultatívnych výletov (Tulum / Cobá, Chichén Itzá, Xcaret, Isla Contoy).

15: ODLET DO PRAHY (VIEDNE)
Dopoludnia voľno, kúpanie, popoludní transfer na letisko v Cancúne.

16: PRÍLET DO PRAHY (VIEDNE)

Poznámka: minimálny počet účastníkov zájazdu - 10 osôb.

Zmena programu vyhradená.

*cestovné poistenie ECP PLUS zahŕňa krytie liečebných nákladov vo všetkých krajinách (aj 3. stupeň varovania Ministerstva zahraničných vecí SR) aj v prípade ochorenia COVID-19, náklady na ubytovanie v prípade karantény do výšky 50,- EUR/noc, spätnou cestou vyvolané dodatočné cestovné náklady do výšky 1.000,- EUR a preplatenie storno poplatkov bez spoluúčasti.

Cena zahrnuje:
leteckú dopravu Praha - Guatemala City / Cancún - Praha (odlet z Viedne na vyžiadanie, možný príplatok)
transfer z / na letisko
českého / slovenského sprievodcu počas celého okruhu
transfery minivan pre 10 osôb (alebo sprinterom pre 16 osôb)
dopravu loďou v Belize a Guatemale
vstupné do všetkých archeologických nálezísk a všetky výlety okrem fakultatívnych (Yaxha, apod.)
10 x ubytovanie s raňajkami v hoteloch 3 * počas okruhu
4 x ubytovanie v hoteli s raňajkami v Playa del Carmen (alebo za príplatok upgrade do 4 * hotela s All inclusive)

Cena nezahrnuje:
letiskové taxy 399,- EUR
stravovanie okrem uvedených raňajok
fakultatívny výlet do Yaxha a ďalšie neuvedené
imigračné poplatky pri vstupe / výstupe v jednotlivých krajinách (cca 65 USD)
cestovné poistenie ECP PLUS (ponuku poistenia radi pošleme podľa aktuálnej ceny zájazdu)

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 24,74 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,88 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »